När gick medkänslan och respekten för djuren förlorad? |
När
du var ett litet barn var en av dina första bokupplevelser troligtvis
en bok med kraftiga kartongsidor, och på varje sida fanns en vacker
bild av ett av de djur som finns i vår omgivning, på gårdar,
djurparker, eller i fritt tillstånd i naturen omkring oss. Din pappa
eller mamma satte dig i sitt knä, höll upp boken framför
dig, pekade på det ena djuret efter det andra, och härmade dess
läten. Här fick du din första fostran i kärlek och respekt
för djuren. Efter en kort tid kunde du kanske själv peka på något av djuren och säga ”bä-ä-ä”, eller ”piiiiip”, eller ”nöff-nöff” etc. Detta var en situation i omtanke, kärlek och trygghet. Så småningom överfördes du från mammas bröst till måltider vid köksbordet där det serverades olika maträtter av samma personer som tidigare fostrat dig i kärlek, omtanke, och till glädje över djuren. Du fick äta det som serverades dig från tallriken, på skeden mot din öppna mun, samtidigt fick du höra hur gott det var, och nyttigt. Det kallas ”köttbullar”, ”blodpudding”, och ”kyckling” etc. Ingenting i denna situation påminde dig om din tidigare upplevelse från bilderboken, förutom djurens namn som tex. ”kyckling”. Men de kopplade du inte alls ihop med bilderna från boken, för det fanns ingen som helst likhet mellan rätten på tallriken och den levande, gula, mjuka kycklingen som du mindes från bilderboken. Och efter en tid lärde du dig att tycka om maten som serverades dig. |
Om
föräldrarna, vid presentationen av maten på tallriken,
hade haft flera olika alternativ och berättat för barnet ”här
finna mosad banan, och frukt av olika slag”, ”här finns
rotfrukter”, ”och på den här tallriken ligger en
kanin eller kyckling” och förklarat vilken behandling djuret
fått genomlida, så skulle det inte finnas en rimlig möjlighet
att vi skulle ha ett enda köttätande barn på jorden efter
en sådan uppriktig presentation av maten. Text av Simon Andersson |